Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Војска Србије иде на Косово Војска Србије иде на Косово Косово, Путин, Трамп, Србија... У последње време домаћу и светску штампу пуне натписи да ће нова америчка администрација имати великог утицаја на дешавања у јужној српској покрајини, да ће Путин жртвовати Косово, а да ће Србија (у већини сценарија) из свега извући дебљи крај.

Русија је демантовала тврдње да ће признати Косово у замену за признавање Крима, али доласком Доналда Трампа на чело САД, коцкање са судбином Косова и Србије не престаје да интригира западне познаваоце прилика на Балкану.

Угледни магазин „Форин полиси“ је већ објавио неколико анализа на ту тему, а последња у низу била је да ће управо југ Србије бити прва жртва нове америчке администрације.

Мартовска криза на Косову?
Ипак, пре тога, професор др Иден Хечајр, гост колумниста и стручњак за међународне односе, изнео је још једну, врло сличну, тезу.

Он сматра да је врло могуће да дође до нове „мартовске“ кризе на Косову, те да је то „одличан начин да Русија тестира Трампа“.

– Доналд Трамп често понавља жељу да избегне сукоб с Русијом што ће имати дубоке импликације за будућу стабилност једног броја држава, а главна међу њима биће Косово. Тензије између Косова и Србије нагло су порасле у последње време, а реторика из Београда постаје све ватренија.

То је недавно кулминирало покушајем Србије да пошаље воз на којем је на 21 језику био налепљен слоган ‘Косово је Србија’. Воз је заустављен на граници након што је Косово распоредило специјалне полицијске јединице. Председник Србије Томислав Николић је изјавио да је дошло до ‘ивице сукоба’ и упозорио да ће, уколико је неопходно, послати војску на Косово – почиње своју анализу британски стручњак.

Срби и Албанци остају суштински подељени на Косову. Србија одбија да призна незавинсот, као и велесиле Русија и Кина, наставља Хечајр.

– Многи Албанци су дуго веровали да Србија само тражи изговор да пошаље трупе на север Косова где живи већински спрско становништво. Већина Албанаца такође верује да их у томе спречава само велики број НАТО трупа и даље стационираних на Косову – наставља се.

Али Трамп је променио све
Избор Трампа за председника, међутим, доводи у сумњу спремност Америке да брани Косово.

„Његови коментари о сувишности НАТО пакта и окренутност ка Русији, благо су превагнули баланс у корист Србије. Српски скорашњи потези у светлу избора Доналда Трампа тешко могу бити случајност. Знајући да Русија има већу слободу сад када је Трамп на власти, Србија може да рачуна да ће их Русија подржати ако покрену операцију да, тобоже, заштите Србе на северу Косова, и на тај начин обману НАТО“, стоји у анализи коју је објавио „Форин полиси“.

Ако се умеша кајаће се, ако се не умеша…

Да ли би Трамп био вољан да угрози односе с Русијом због уласка српских трупа у претежно српски северни део Косова, пита се аутор анализе и одговара да сценарио окретања главе америчке администрације није незамислив.

„Није тешко замислити да би Трампова администрација била вољна да напусти Косово. Пројекат изградње државе чак би могао да буде описан и као неуспех Клинтонових који никада тиме није требало да се баве, а мало је вероватно да би претежно муслимански Албанци зарадили симпатије код Трампових присталица“, наводи се.

Ипак, мишљења је Хечајр, уколико спрске снаге уђу на Косово без значајне осуде из САД-а, то би изазвало пукотину у НАТО и сугурно довело до масовних нереда међу Албанцима који би „природно осећали да су нападнути од стране Србије и напуштени од међународне заједнице“.

---

Извор: Србин.инфо

5 август 2020